Založ si blog

Existuje dôvod hľadať pravdu v živote?

Veľa náboženských organizácií tvrdí, že majú pravdu, horlivo ju predkladajú druhým ľuďom vo svete. A tak ponúkajú ale závratné množstvo „právd“. Je to vari len ďalšie svedectvo, že každá pravda je relatívna a že neexistujú žiadne absolútne pravdy?To nemôže byť!

Jeden profesor menom V. R. Ruggiero vo svojej knihe The Art of Thinking (Umenie myslenia) vyjadruje svoje osobné prekvapenie nad svetovým názorom, že aj mnohí veľmi inteligentní ľudia niekedy hovoria a tvrdia, že pravda je len relatívna. Uvažuje takto: 

“Ak si každý vytvára vlastnú pravdu, potom predstava žiadneho človeka nemôže byť lepšia než predstava iného. Všetky musia byť rovnocenné. Lenže ak sú ale všetky predstavy rovnocenné, aký zmysel má niečo skúmať? Prečo kopať v zemi kvôli odpovediam na archeologické otázky? 

Prečo hľadať príčiny napätia na Strednom východe? Prečo hľadať liek proti rakovine? Prečo robiť výskum Galaxie? Tieto činnosti dávajú zmysel, iba ak sú niektoré odpovede neporovnateľne lepšie než iné, ak je pravda niečo oddelené od individuálnych pohľadov a nepodliehajúce ich vplyvu.“

Žiaden človek v skutočnosti neverí tomu, že by neexistovala nijaká pravda. Keď ide o fyzické alebo matematické zákony, aj najskalopevnejší relativista verí, že niektoré veci sú pravdivé. Kto z nás by sa odvážil ísť lietadlom, keby sme neverili v zákony aerodynamiky?

Ale omyly takéhoto relativizmu sú však najzjavnejšie v mravnej oblasti ľudského života! Pretože práve v tejto oblasti sa takýmto zmýšľaním narobilo najviac škôd v celej histórii sveta! Vojnami, zotročovaním, vykorisťovaním a zanedbávaním základných potrieb človečenstva!

Voľby v Rakúsku, Karl Nehammer, ÖVP

Rakúšania rozhodujú o budúcej vláde. Heslá FPÖ nahnevali aj cirkev

29.09.2024 06:00

Kto má šancu vyhrať? Rozhovor s rakúskym politológom o parlamentných voľbách, ktoré sa konajú u našich susedov.

Richard Sulík, Branislav Gröhling, SaS

Ak nechcú hrať liberáli druhé husle, musia zabrať. Čo plánuje SaS? Gröhling: Do minulosti sa nevraciam

29.09.2024 06:00

Po roku od volieb si Pravda pripravila anketu s predsedami poslaneckých klubov a zhodnotenie pôsobenia a kľúčových momentov parlamentných strán.

Libanon, Hasan Nasralláh, Izrael, Hizballáh

Biden: Zabitie Nasralláha je spravodlivé, zaslúžil si to. USA odporúčajú Američanom odísť z Libanonu

28.09.2024 20:55

Americký prezident Joe Biden označil v sobotu zabitie vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha za "opatrenie spravodlivosti".

18 szoevetseg aliancia

Maďarská aliancia má nového predsedu - Lászlóa Gubíka

28.09.2024 18:50

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Maďarská aliancia sa stal László Gubík. Delegáti strany ho zvolili na sobotňajšom republikovom kongrese.

taborisko

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 762x
Priemerná čítanosť článkov: 762x

Autor blogu

Kategórie

Archív